Produse

„Bob de rouă“, prima spălătorie ecologică pentru veşminte liturgice

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la inaugurarea primei spălătorii ecologice specializate în curăţarea veşmintelor arhiereşti, preoţeşti, diaconeşti, dar şi a veşmintelor pentru Sfânta Masă, acoperămintelor pentru Sfintele Vase şi a altor ţesături care se folosesc în cadrul ritualului liturgic. În prezent, întregul proces tehnologic de la spălătoria „Bob de rouă” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost modernizat pentru a corespunde celor mai înalte standarde de calitate.

În anul 2010, în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea hramului Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a binecuvântat spălătoria „Bob de rouă”, prima spălătorie ecologică destinată unităţilor de cult. Acest concept inedit pentru Biserica Ortodoxă Română, demarat la iniţiativa Preafericirii Sale, venea în întâmpinarea nevoilor parohiilor cu privire la curăţarea şi spălarea obiectelor textile sfinţite folosite în cadrul cultului, respectiv veşminte arhi­ereşti, preoţeşti, diaconeşti, veşminte pentru Sfânta Masă, acoperăminte pentru Sfintele Vase, precum şi alte obiecte din material textil folosite în cadrul sfintelor slujbe.

Ceea ce a adus nou această unitate comparativ cu alte spălătorii ecologice este modul în care se face debarasarea deşeurilor rezultate în urma procesului de curăţare şi spălare a obiectelor consacrate cultului divin. „Spălătoria «Bob de rouă» se înscrie în categoria unităţilor de servicii publice prietenoase cu mediul, deoarece dispune de utilaje moderne, concepute după normele ecologice impuse de Uniunea Europeană. Interesant la această spălătorie este faptul că pentru veşmintele bisericeşti s-a achiziţionat un utilaj special, o maşină chimică ce nu deversează apa în reţeaua de canalizare a oraşului. Această maşină are un container special care colectează apa folosită, urmând ca la o perioadă de şase luni, în baza unui contract cu o firmă specializată pentru colectarea acestor de­şeuri, ele să fie arse conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, iar cenuşa să fie îngropată în loc curat sau să fie dată pe apă curgătoare”, ne-a declarat părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial şi directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cei 10 de ani de funcţionare, spălătoria „Bob de rouă” şi-a diversificat gama de servicii pentru a răspunde exigențelor de calitate ale unui portofoliu cât mai larg de clienţi, dar şi celor legate de protecţia mediului înconjurător.

În prezent, spălătoria dispune de cea mai modernă tehnologie pentru spălarea, călcarea şi ambalarea textilelor folosite în cult, dar şi pentru curăţarea obiectelor din piele şi blană, a lenjeriilor şi a altor tipuri de confecţii.

Adresa spălătoriei „Bob de rouă” este Intrarea Miron Cristea nr. 1, sector 4, Bucureşti.

Sursa: Ziarul Lumina

021 9184 Serviciul Colportaj