Produse

Noile calendare creştin-ortodoxe disponibile în Arhiepiscopia Bucureştilor

Noile calendare creştin-ortodoxe pentru anul 2021, editate de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română, sunt disponibile pentru credincioşi, putând fi procurate de la pangarele bisericilor sau de la magazinele şi de pe site-ul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor, colportaj.ro.

Într-un interviu acordat postului de radio al Patriarhiei Române, Radio TRINITAS, părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial şi director al Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a arătat noutăţile cuprinse în noul calendar, precum şi diferenţele faţă de ediţiile din anii anteriori: „În noua ediţie a calendarului, pentru anul 2021, a fost înscrisă la data de 24 ianuarie Sfânta Xenia din Petersburg, prin Hotărârea Sfântului Sinod din 21 iulie 2020; Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel va avea 7 zile (22-28 iunie), deoarece Sfântul Sinod a hotărât că este necesară o perioadă de minimum şapte zile pentru acest post. De asemenea, au fost traduse numele sfintelor muceniţe pomenite la 17 septembrie, Sofia (Înţelepciune) şi fiicele ei, Pistis (Credinţă), Elpis (Nădejde) şi Agapi (Dragoste). În data de 7 august a fost înscris Sfântul Cuvios Nicanor, prezent în sinaxarul din Mineiele româneşti, un fragment din sfintele sale moaşte aflându-se în tezaurul Bisericii «Sfântul Dumitru»-Poştă din Bucureşti. Cinstirea Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie a fost mutată din data de 2 mai, adică prima zi de Paşti, în data de 4 mai, iar sărbătorirea icoanelor Maicii Domnului de la Neamţ şi «Prodromiţa» sunt semnalate în calendar printr-o cruce cu o singură paran­teză, spre a le deosebi de praznicele mari ale Maicii Domnului”.

Noile calendare ortodoxe pentru anul 2021 sunt disponibile în şase forme de prezentare: „Calendarul foaie de perete, agendă mică, agendă mare, spiră de perete şi de birou cu picior au fost editate de Editura «Cuvântul vieţii» a Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar calendarul cu însemnări al Patriarhiei Române a fost realizat la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. Calendarul pentru anul 2021 în format foaie de perete a fost publicat şi pus la dispoziţia credincioşilor încă de la hramul Catedralei Patriarhale din luna octombrie. În Cuvântul înainte la noua ediţie a calendarului creştin ortodox, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arată faptul că Sfântul Sinod a proclamat 2021 – «Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi An comemorativ al celor adormiţi în Domnul – valoare culturală şi liturgică a cimitirelor»”, a mai spus părintele protosinghel Joachim Bejenariu.

Sursa: Ziarul Lumina

021 9184 Serviciul Colportaj